Onderstaande cursus is afgesloten. Afhankelijk van de Corona-ontwikkelingen wordt een nieuwe basiscursus dirigeren gepland in de maanden maart/april 2022.
Nadere info volgt binnenkort.
De basiscursus dirigeren is gericht op deelnemers die instrumentale of vocale ensembles of orkesten willen leiden en weinig of geen ervaring hebben met dirigeren.
Het belang van een goede dirigeertechniek
Bij het dirigeren is een gedegen basistechniek van groot belang: aanwijzingen zijn helder en worden goed en snel opgevolgd. Repetities verlopen soepel en effectief en de repetitietijd wordt optimaal benut. Een solide techniek is belangrijk voor elke dirigent en vormt een fundament waarop later kan worden voortgebouwd.
Inhoud van de cursus
Tijdens deze dirigeercursus worden basistechnieken intensief individueel en met de groep behandeld, geoefend en in praktijk gebracht. Omdat in kleine groepen wordt gewerkt (maximaal 4 deelnemers), is er voldoende ruimte voor persoonlijke aandacht, terugkoppeling en vragen.
Een dirigeerpracticum tijdens de vierde cursusdag met een instrumentaal ensemble vormt een vast onderdeel van de basiscursus. Dit ensemble is meestal een klarinetkwartet dat is samengesteld uit ervaren spelers die snel en adequaat reageren op aanwijzingen van de deelnemers. Tijdens de afgelopen paar cursussen was het mogelijk om dit kwartet uit te breiden tot een dubbelkwartet van 8 spelers. Het dirigeerpracticum wordt opgenomen op video en geëvalueerd tijdens de laatste cursussessie. De deelnemers ontvangen een kopie van hun video-opname.
Doelgebied
De cursus is geschikt voor deelnemers die kleinere of grotere instrumentale ensembles of orkesten dirigeren of willen gaan dirigeren. Omdat de dirigeertechniek en -aanpak tussen vocaal en instrumentaal op basisniveau niet wezenlijk verschilt, is deze cursus zowel geschikt voor deelnemers die koren (willen gaan) leiden als voor deelnemers die instrumentale ensembles (willen gaan) leiden. Het repertoire/genre (pop, klassiek, wereldlijk, geestelijk) en de instrumentensamenstelling van het eigen ensemble dat deelnemers wellicht leiden is niet relevant voor het volgen van de cursus.
De deelnemers ontvangen na het volgen van de volledige cursus een certificaat van deelname.
Doelgroepen
- Deelnemers zonder of met weinig dirigeerervaring die een instrumentaal of vocaal ensemble willen gaan leiden en zich intensief willen verdiepen in dirigeer-basistechnieken.
- Deelnemers die al een ensemble leiden en bijgeschoold willen worden in de basistechnieken van het dirigeren.
- Deelnemers zonder dirigeerervaring, maar met uitgebreide instrumentale of theoretische achtergrond en/of ruime ervaring als orkest- of koorlid.
- Muziekdocenten, c.q. docerende instrumentalisten die leerlingenensembles (willen gaan) leiden.
Inhoud
- Dirigeertechniek (beginnen, eindigen, eenvoudige maatsoorten en ritmes, fermates, dynamische verschillen, inzetten, legato-staccato, versnellen, vertragen, onafhankelijkheid van handen, etc.).
- Gestiek (het effect van ‘dirigeerbewegingen’ op het ensemble).
- Lichaamstaal (houding, uitstraling).
Voorkennis
De deelnemer is in staat om:
- Zelfstandig een eenvoudig (4-stemmig) instrumentaal werk voor te bereiden.
- (een van) de instrumentale stemmen te kunnen zingen.
Vereiste muziektheoretische kennis:
- Noten lezen in G en F-sleutel.
- Lezen van eenvoudige ritmes.
- Begrip van maatsoorten.
- Begrip van toonsoorten en akkoorden.
Details
- Data en tijden van de lessen (5 totaal):
- Zaterdag 18 september 2021 – voorbereiding.
- Za. 25 september – voorbereiding.
- Za. 2 oktober – voorbereiding.
- Za. 9 oktober – practicum.
- Za. 16 oktober – evaluatie.
Alle sessies van 10 tot 13 uur in Zoetermeer.
- Dirigeerpracticum: 9 oktober, van 10 tot 13 uur in Zoetermeer.
- Maximaal aantal deelnemers: 4
- Deelnamekosten: € 475, – . Deelnemers ontvangen een factuur.
- Kosten zijn inclusief dirigeerpracticum, video-kopie van het practicum en bladmuziek (download).
- Het is niet mogelijk alleen in te schrijven voor het dirigeerpracticum.