CV Michel Havenith

Foto: Mark Neijssel

Michel Havenith studeerde aanvankelijk schoolmuziek aan het conservatorium van Maastricht. Tijdens deze studie kwam hij erachter dat zijn echte interesse lag bij het dirigeren. Na het behalen van zijn onderwijsakte besloot hij dan ook zijn opleiding voort te zetten met de studie Koordirectie bij Frans Moonen aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Tijdens zijn studie in Den Haag ontdekte hij al snel een andere liefde: het dirigeren van orkesten. Na het behalen van zijn diploma Uitvoerend Musicus koordirectie was de studie orkestdirectie, bij Pierre Stoll en Lucas Vis, dan ook een logisch vervolg. Deze opleiding vervolgde hij aan het Rotterdams Conservatorium bij Antoni Ros-Marbá en sloot hij eveneens af met een diploma Uitvoerend Musicus orkestdirectie.

Na zijn conservatoriumstudies wilde hij zich verder bekwamen door het volgen van cursussen en masterclasses op dirigeergebied. Zo werd hij onder meer als deelnemer geselecteerd voor de eerste masterclass van het Nederlands Kamerkoor onder leiding van Uwe Gronostay, hetgeen resulteerde in uitvoeringen met het Nederlands Kamerkoor. In Italië, Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, de voormalige DDR en Nederland nam hij deel aan masterclasses bij gerenommeerde orkestdirigenten, waaronder John Eliot Gardiner.

Vanaf de oprichting in 1977 was Michel Havenith als dirigent verbonden aan het Universiteitskoor Maastricht. Snel daarna werd hij dirigent van vele andere koren uiteenlopend van kamerkoren tot grote oratoriumkoren door geheel Nederland. Sinds 1983 werkte hij daarnaast als dirigent van amateursymfonieorkesten en instrumentale ensembles. In deze periode dirigeerde hij meer dan 19 jaar het Rijnlands Symfonie Orkest.

Uitvoeringen met professionele ensembles volgden, zoals het Limburgs Symphonie Orkest, het Noordhollands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Strijkorkest. Bij de Stichting Kamer Opera Nederland dirigeerde hij diverse operaprodukties, bij Greg & Baud Productions musicalproducties en met het Omroepkoor in Hilversum maakte hij radio-opnames. In het buitenland trad hij op als gastdirigent bij symfonieorkesten in Macedonië en Roemenië en was hij herhaald te gast als dirigent in Spanje bij de symfonieorkesten van Asturias en Granada.

Als dirigent leidde Michel Havenith uiteenlopende muziekprojecten, dirigeerde symfonieorkest-projecten in zijn woonplaats Zoetermeer en treedt hij regelmatig op als interim- en projectdirigent bij koren en orkesten. Hij was oprichter en dirigent/artistiek leider van Vocaal Ensemble Sfinx en het Nederlands Strijkorkest. In 2012 richt hij het Ebony Ensemble op, samengesteld uit professionele musici uit Zuid-Holland, waarmee hij in variërende bezettingen muziek uitvoert van Beethoven tot Berio. In 2017 wordt het ensemble huisgezelschap van het Stadstheater in Zoetermeer en is hij als artistiek leider verantwoordelijk voor meerdere programma’s per seizoen. Om het beschikbare repertoire voor het ensemble te vergroten maken zijn arrangementen van orkestwerken regelmatig deel uit van het programma. Begin 2022 wordt aan hem en acteur Laurens de Groot de Kunst & Cultuurprijs Zoetermeer uitgereikt voor een gezamenlijke productie van de Histoire du soldat van Strawinsky.

Omdat hij geboeid is door het lesgeven in zijn vak is Michel naast zijn dirigeeractiviteiten al 40 jaar werkzaam als docent en coach. Hij geeft lessen en cursussen op het gebied van dirigeren aan zowel beginners als aan professionals, geeft trainingen aan muziekdocenten en bereid aankomende studenten voor op het toelatingsexamen voor een conservatoriumstudie. Voor het bedrijfsleven verzorgt hij communicatie-workshops en leiderschapstrainingen. Een selectie van zijn arrangementen zijn via deze website beschikbaar voor andere ensembles. Sinds september 2023 wordt een groeiend deel van deze arrangementen uitgegeven door Donemus.

Lid Nederlands Toonkunstenaarsregister